6. Szent László Napok – Állandó pörgésben

Ahogyan azt már megszokhatták, idén is az állandó pörgés lesz a június 18–24. között immár hatodik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napok egyik legfőbb jellemzője. A nagyváradi várban ezúttal is tartalmas kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínálunk úgy, hogy közben fejet hajtunk városalapító lovagkirályunk előtt – hangzott el a szervezők május 17-ei, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint Zatykó Gyula főszervező kiemelte, a Szent László Napok szerkezete nem változik, így június 17-én, vagyis a nulladik napon az immár hagyományos kerékpározással indul, a csúcsra járatás pedig a június 22-24-es hétvégén lesz.

A térség legnagyobb kulturális fesztiválján idén is kiemelt szerepet kapnak a családbarát, hagyományőrző, valamint kulturális rendezvények, tudományos előadások, megtartjuk az immár elmaradhatatlan kézművesvásárt, a Nagyváradról elszármazottak találkozóját, fakanalat ragadunk egy igazi örömfőzésre, kialakítunk egy borfalut is, lesz sok humor, és természetesen ismert és elismert előadók koncertjeivel is elkápráztatjuk közönségünket.

 

Koncertek minden generációnak

„Mint azt a Facebook közösségi portált rendszeresen használók már sejtik, az idei Szent László Napokat csúcsra járató június 22–24-ei hétvége péntek esti sztárzenekara nem más lesz, mint a Magna Cum Laude, akik 21 órakor csapnak a húrok közé az immár hagyományosan a várban felállított nagyszínpadon. A szombat esti nagykoncert egy nagy visszatérőé, ismét velünk lesz Rúzsa Magdi, aki már az első Szent László Napokon hatalmas tömeget vonzott a Rhédey-kertbe, népszerűsége pedig azóta – fesztiválunkhoz hasonlóan – nemhogy töretlen, hanem egyre magasabbra tör.

Vasárnap este 21 órakor pedig örökzöld slágerekkel vár mindenkit Fenyő Miklós és csapata, a Fenyő Gyöngye zenekar, a Csacska Macska vokál és a Jampi Angyalok táncosai azt ígérik, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy aki eljön a koncertre, nagyszerű élménnyel gazdagodjon” – rántotta le a leplet a csütörtöki sajtótájékoztatón a részletekről Mihálka Melinda, a Szent László Napok programigazgatója.

Hozzátette: természetesen ennél sokkal bővebb az idei koncertfelhozatal, több fellépés is lesz a vár nyári színházában: szerdán sanzonest várja az érdeklődőket, pénteken a Szigligeti Színészzenekar, majd Andy Roll, vagyis Dutka András csap a húrok közé, szombaton a Corvina Consort együttes régizene koncertjére ülhetünk be a vártemplomba, utána pedig a 100 Folk Celsius szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tavalyhoz hasonlóan idén is lesz sok-sok humor, Felméri Péter és Benedek Zalán is stand-up előadással érkezik a Szent László Napokra. És Mihálka Melinda még egy meglepetéselőadót is ígért.

 

 

Hagyományőrzés és lovas programok

Idén talán még az előző éveknél is hangsúlyosabban megjelenik az események sorában a hagyományőrzés, és újdonságképpen több lovas program is gazdagítja a Szent László Napokat – jelentette be Zatykó Gyula. Lesz lovagi torna, lovas kaszkadőr show a Győri Ördöglovasokkal, a Deus Vult Egyesület csatajelenetekkel, lovas, harci bemutatókkal készül, lesz ugyanakkor íjászoktatás hagyományőrző íjakkal, és számos más, a középkori hangulatot megidéző rendezvény.

Ha már a lovaknál tartunk, az idei Szent László Napok egy fogathajtó versenynek is otthont biztosít.

És a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek köszönhetően több programpont is megidézi Mátyás királyt – mint tudjuk, a tavalyi Szent László-év után a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2018-ra Mátyás király-emlékévet hirdetett Hunyadi Mátyás születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából.

 

Főhajtás László Gyula előtt

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Polgári Egyesület idén is számos programmal készül a Szent László Napokra – ezekről Nagy József Barna elnök számolt be az egybegyűlteknek.

A Szent László Napok nulladik napján, vagyis június 17-én vasárnap szervezik meg a Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű biciklitúrát, amelyre idén is egyaránt várnak kicsiket és nagyokat, hogy az esemény „családi örömbringázás” legyen. Kuriózumként Nagy József Barna emlékeztetett, tavaly egy ötéves gyerek is végigtekerte a távot.

Másnap, vagyis június 18-án hétfőn, a húsz éve éppen Nagyváradon elhunyt László Gyula régész-történész előtti főhajtásként emlékkonferenciát tartanak. 19-én, kedden pedig tíz év után visszatér Váradra a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, a társulat TIZENNYOLC című előadását hozza magával.

Június 23-án szombaton – annak apropóján, hogy idén Aranycsapat-emlékév is van – ifjúsági labdarúgó-tornával emlékeznek a nagy elődökre.

 

Szoboravatás a Szent László Napokon

Az egyik legnagyobb bejelentést ugyanakkor megtartotta a sajtótájékoztató végére Zatykó Gyula főszervező: június 18-án, hétfőn ötvényi huzavona után sikerül felavatni gróf Rhédey Lajos szobrát Nagyváradon. A gróf – mint ismeretes – a város jeles mecénása volt, többek között saját nagy kertjét is a városnak adományozta. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzekből kiöntette a büsztöt, ami immár hamarosan a Rhédey-kert egyik ékessége lesz.

 

A most ismertetett programpontokról, illetve számos más érdekességről és újdonságról folyamatosan lehet tájékozódni honlapunkon (www.szentlaszlonapok.ro), illetve a Szent László Napok Facebook-oldalán.