Családi hétvége a Szent László Napokon

Egy percig sem unatkozhattak azok a szülők, nagyszülők és gyerekek, akik ellátogattak a Szent László Napok keretében a várkertben szervezett családi napra. A napindító testmozgás nem maradhatott el: szombat és a vasárnap reggelt egyaránt Bara D. Gábor Wu stílusú tajcsicsuan-oktató foglalkozásai indították, amelyeken korosztálytól függetlenül bárki részt vehetett. Aki egy kicsit tempósabb mozgásra vágyott, az Vári Nagy Mónikát követte a bemelegítő tornán, vagy vasárnap délután a várkertbe költözött NIAtáncon vett részt Szabó Andreával.

A délelőtt folyamán a Maternet Egyesületnek köszönhetően hiánypótló beszélgetéseken vehettek részt a felnőttek. A Holdvirág Dúlakör és Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász a szülés és a szoptatás kapcsán látta el fontos tudnivalókkal az éppen babát váró és kisbabás anyukákat a baba-mama sátorban, majd Hoffman Kinga hívta a várandósokat kismamajógára. A szemközti előadósátorban a családi nap vendége volt a médiából, de apablogjáról is ismerős Süveges Gergő és felesége, Süvegesné Rudan Margit gyógypedagógus, akiktől az egybegyűlt házaspárok azt tudhatták meg, hogyan menedzselik az életüket négy gyermekkel, és közben hogyan jut idejük saját, immár 18. évében járó házasságukra is. S ha már a házasság építőköveiről volt szó, a következő beszélgetés során szakértőktől okulhattunk arról, hogyan lehet megőrizni az intimitást, amikor már a gyerekek is bejöttek a képbe – erről Bartha Krisztina szexuálterapeuta és Kovács Éva családterapeuta adott szakértői tanácsot, illetve Fodor Réka színművésznő és férje, Vanca Daniel testneveléstanár, személyi edző mesélte el személyes tapasztalatait.

Ezt követően egy igazi sztár érkezett a várkertbe: maga Demény, a blogot és könyveket író magyar vizsla látogatott el híveihez, elhozta eddigi három irodalmi remekművét, és kegyesen megengedte gazdájának, Magos Juditnak is, hogy elkísérje. Sőt, a gazdi néha még szóhoz is juthatott – bár szerencse, hogy a szervezők mikrofont biztosítottak a számára, mert egyébként kizárólag Demény és idősebb lakótársa, Max kutyanyelvű előadását hallhatta volna a szép számú közönség. A „deménységben” már jártas váradi rajongók némelyike a nagy hírű kortárs magyar íróvizsla kedvenc nassolnivalójával, töpörtyűvel felszerelkezve érkezett, amit mindkét aranyszőrű celeb láthatóan nagyra értékelt.

Az előadások ideje alatt, illetve vasárnap délelőtt is a Szent László Napok programjából már kihagyhatatlan Kerekítő bábos tornával várta a legkisebbeket Sziraczki Katalin óvodapedagógus. Azok a gyerekek pedig, akiket a kellemesen hűvös idő kicsalogatott a sátorból, a zöld füvön elhelyezett csúszdákon vagy a labdamedencében vezethették le energiájukat. A nagyobbacskákat az Eco Bihor sátrában tanítgatták játékosan a környezetvédelem, konkrétabban a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeire, a Yuppi-tábor játékos foglalkozásain vehettek részt Bordás Andrea vezetésével, vagy a nádudvari Népi Kézműves Szakiskola jurtájában ismerkedhettek a nemezeléssel és egyéb hagyományos kézműves technikákkal.

A vasárnap az Integratio Alapítvány magyarságismereti játékaival kezdődött a várkertben. A memóriajátékokat, kirakósokat a legkisebbek is játszhatták, a nagyobbak pedig már bonyolultabb feladatokat is kaphattak. Miközben a Kerekítőre érkezett apróságok már készültek az újabb foglalkozásra, odakint a füvön már építette paravánját Gál Orsolya kolozsvári bábművész, aki nagy sikert aratott az óvodáskorúak körében Pulcinella álmatlansága című vásári bábjátékkal, amelyet egyedül adott elő, egy nyelvsíp, egy harmonika és számos, a commedia dell’arte műfajából ismert karaktert megjelenítő báb segítségével. Ezt követően a gyerekközönség átsereglett a nagyszínpad mellé, ahol Bajka-Barabás Réka Pufi és pöttömségei című színes, mozgásos pantomimelőadásán vehettek részt az örökmozgók.

S ha már a NIAtáncon sokat tettek az egészségükért, aki szerette volna, folytathatta az egészségjavítást és -megőrzést, ezúttal kötetlen beszélgetés formájában. Dél körül számos érdeklődő előtt mutathatta be az esszenciális illóolajok jótékony hatásait Lakatos Enikő és Molnár Ildikó. A találkozón nemcsak hallhattak ezeknek a természetes eredetű anyagoknak a hasznáról, hanem ki is próbálhatták őket mindazok, akik a várkert árnyas fái alatt felállított baba-mama sátorban töltötték a vasárnap kora délutánt.