Össznépi örömfőzés hagyományőrző jelleggel

Szombaton már reggeltől nagy volt a sürgés-forgás a várudvaron, és nemcsak azért, mert a meglehetősen hűvös idő ezt indokolttá tette: az össznépi örömfőzésre készültek a résztvevő csapatok.

 

A magyar ízek kóstolója immár hagyomány a Szent László Napokon, mint ahogy az is, hogy az elkészült finomságokat a Szent László érmék megváltásával a közönség fogyaszthatja el. Idén tíz csapat indult, nemcsak a megyéből, hanem Magyarországról is, a zsűrizés feladatait pedig Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke, Staharóczky Noémi nutricionista és Kiss Zoltán borász látta el. Készült pacalpörkölt, különböző gulyások, de az édesszájúak sem panaszkodhattak, hiszen többek között palacsintát is lehetett kóstolni. Mint a programot levezető Buzás Annamáriától megtudtuk, kiemelten figyeltek a környezetvédelemre, így az ételeket sem műanyag, hanem papírból készült tálkákban szolgálták fel.

 

Rangsor nincs, nem is kell

 

A csapatokat különböző kategóriákban jutalmazták, úgy mint a legjobb csapathangulat, a leggazdaságosabb étel, a legszebb tálalás stb. Helyezettek itt nincsenek, hiszen egy rangsort felállítani igazából csak akkor lehetne, ha mindenki ugyanazt főzné, mondta érdeklődésünkre az egyik zsűritag, Kiss Zoltán. És amúgy sem a rangsorolás a lényeg, hanem maga a főzés és az együttlét, tesszük hozzá a szervezőkkel együtt.

Ennek fontosságát erősítette meg Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke is, aki a zsűrizés közbeni nyugalmasabb időszakban válaszolt kérdéseinkre. A kezdeményezést méltatva hangsúlyozta: fontos, hogy a gasztronómiai kihívásoknak is megfelelve meg tudjuk élni hagyományainkat, melyeket megörököltünk a dédszüleinktől vagy nagyszüleinktől. Egy ilyen szabadtűzi főzőversenyen még azok is tudnak tanulni, akik már nem készítenek otthon pörköltet vagy bográcsos ételeket, mondta Krivács András, akitől az általa vezetett szövetség munkájáról is érdeklődtünk. A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségnek immár ötven éves múltja van Magyarországon, tudtuk meg, amely összefogja a teljes gasztronómiai, vagyis gasztrokulturális ágakat. Ide tartoznak a szállodások, szállodai éttermek, bisztrók, a pékek, cukrászok, a felszolgálók, borszakértők, mixerek. Egy hatalmas szervezetről beszélünk, amely nemcsak a hagyományőrzésben, vagy a hagyományok megélésében segít, hanem abban is, hogy ezt össze lehessen egyeztetni a 21. század kiváló technológiáival.

Nem mulaszthattuk el azt sem, hogy Váraddal kapcsolatos benyomásairól kérdezzük az MNGSZ elnökét. Megtudtuk: Váradon eddig csak átutazóban járt, ez az első alkalom, amikor egy „hosszú” hétvégét itt tölthetett kollégáival. „Nagyon meglepődtünk, nagyon szép város, tele remek éttermekkel, kávézókkal. Még megyünk egy kört, a városközpontot is teszteljük, eddig csak a vár környékét sikerült bejárni. Megnézzük az éttermeket, a különböző kávézókat. De van mit tanulnunk egymástól” – jelentette ki végezetül Krivács András.