Időutazás a várkertben

Igazi időutazásra invitálták a hagyományőrző egyesületek azokat az érdeklődőket, akik Szent László Napok záróhétvégéjén kilátogattak a nagyváradi várkertbe. Mátyás király táborában feléledt a múlt: a Kincses Kolozsvár egyesület és a szigethalmi Emese park reneszánsz viseletbe öltözött tagjai számos tevékenységgel várták a fiatalabb korosztályt. Volt a legigazságosabb magyar király korát idéző sátor, ügyességi játékok, logikai játékok, mindez szintén korabeli, élő zenével kísérve. De nemcsak játszhattak, hanem a korabeli fegyvereket is kipróbálhatták az érdeklődők, illetve megnézhették Kinizsi Pál sodronyingének és sisakjának másolatát is.

Kicsit távolabb a Deus Vuit Egyesület repítette vissza a fesztiválozókat előbb a honfoglalás korába, majd időrendben előre egészen a reneszánszig, Mátyás idejéig. A Bakonyból, a Börzsönyből, az Alföldről és Magyarország minden szegletéből érkezett hagyományőrzők bemutatták a legősibb, nemezből készült tárgyakat, jurtákat, odébb pedig betekinthettünk egy igazi középkori kovácsműhelybe és bronzöntödébe, ahol maga a kovács avatott be minden kicsi és nagy érdeklődőt a mesterség több ezer éves titkaiba. Aki aztán igazán szeretett volna elmerülni a letűnt korok hangulatában, az a hétvége folyamán többször is részt vehetett egyebek közt az egyesület által szervezett íjászoktatásban.

Aki pedig a múltidézés mellett egy kis középkori „akcióra” vágyott, az szombaton és vasárnap is végigizgulhatta a Győri Ördöglovasok látványos lovagi tornáját. A fiatal férfiakból és nőkből álló lovascsapat óriási közönségsikert aratva mutatta be rendkívüli fizikai rátermettséget és bátorságot kívánó akrobatamutatványait, illetve a középkort idéző lovas ügyességi gyakorlatait. A legkisebbek egészen közelről is megcsodálhatták a nemes paripákat.