Nem szegte az időjárás a fesztiválozók kedvét – sikeres volt a 6. Szent László Napok

Több mint 100 program, 25 szervező, 10 társszervező egyesület, 30 partnerszervezet, 43 támogató és adományozó, 25 médiapartner, 50 önkéntes – többek között Kárpátaljáról és Magyarországról is – és mintegy 40–45 ezer érdeklődő a fesztivál 8 napján – vonhatjuk meg a június 18–24. között Nagyváradon lezajlott, 6. Szent László Napok mérlegét. Volt 11 koncert, 8 kiállításon mintegy 150 kiállított tárgy, csaknem 50 ló, 18 fogat, 300 szál elültetett virág, 150 kerékpáros tekert Szent Lászlótól Szent Lászlóig, volt 26 tudományos vagy könnyedebb témájú előadás, beszélgetés, Tizennyolc címmel egy színházi előadás, 2 bábos-pantomimes előadás a legkisebbeknek, 10 könyves esemény, 13 sportesemény vagy mozgásra serkentő foglalkozás, több mint 40 kézműves kínálta portékáit, 3 stand-up előadás szórakoztatta a nagyérdeműt, az úri közönség pedig megszámlálhatatlan mennyiségben fogyasztott mindent, „mi szem-szájnak ingere”, sülteket, kürtőskalácsot, lángost és mellé sört, bort, pálinkát, üdítőt és ásványvizet egyaránt.

 

Nagyobb tér, hagyományos és új programok

 

A 6. Szent László Napok a június 17-ei nulladik nappal rajtolt el tulajdonképpen, amikor az immár hagyományos kerékpártúrát követően dr. Fleisz János történész tartott előadást gróf Rhédey Lajosról, a magyar kultúra mecénásáról, mintegy felvezetve a másnapi szoboravatót, amellyel a váraid magyarság régi vágya vált valóra. Hétközben főként kulturális események várták az érdeklődőket, pénteken aztán felpörgött a fesztivál, és megtelt élettel a nagyváradi vár. És bár egy adott pillanatban úgy tűnt, hogy az időjárás nem tart a fesztiválozókkal, minden jó, ha a vége jó alapon azt mondhatjuk, idén is sikeres volt a térség legnagyobb kulturális fesztiválja. Ugyanúgy népszerűek voltak a hagyományos események, mint az esti könnyűzenei koncertek, a kézművesvásár, az örömfőzés, a szerteágazó kulturális rendezvények, de nagyon beváltak az újítások is – kiemelten az idén első ízben megszervezett lovasprogramok, a lovagi tornák, a lovas kaszkadőr-show, valamint a fogathajtó verseny. Újdonság volt ugyanakkor, hogy a korábbi éveknél jóval kiterjedtebb területen zajlottak a programok, nem csak a várudvarban és az épületekben zajlottak események, foglalkozások, hanem a fesztivál kiköltözött a várkertbe, és a falakon kívül, a várárokban is középkori hangulat, valóságos időutazás várta az érdeklődőket.

 

Főszervezői értékelő

 

„A 6. Szent László Napok alatt fociztunk, asztaliteniszeztünk, reggelente tornáztunk, a szebb Váradért virágot ültettünk, a környezettudatos Váradért szelektív hulladékgyűjtésbe kezdtünk, illetve a fiatalokat is megpróbáltuk környezettudatos életre nevelni. A múltunkra emlékeztünk történelmi előadások keretében, amelyekre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is Nagyváradra érkezett, és nagyon izgalmas előadást tartott. Az emlékév keretében egyaránt megemlékeztünk Mátyás királyról és az Aranycsapatról. Idén is rengeteg gyermekeknek és családoknak szóló program volt – ennyi gyerekkacagást régen hallottam, mint a családi napon” – értékelt Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, külön kitérve arra is, hogy a lovasprogramok jelentették az idei fesztivál újdonságát.

„Ismét bebizonyítottuk, hogy Nagyváradon nagyon szépen tudunk ünnepelni. Össze kell fognunk, vigyük ezt a hagyományt tovább. Jövőre Önükkel, veletek, ugyanitt!” – üzeni mindenkinek a főszervező.

Hiszen Várad a várad, mindannyiunk vára!