Hatalmas bulival zárt a 6. Szent László Napok

Fenyő Miklós, valamint csapata, a Fenyő Gyöngye zenekar, a Csacska Macska vokál és a Jampi Angyalok táncosai fergeteges koncertje zárta a június 18–24. között immár hatodik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napokat, együtt bulizott a fiatal és az idősebb generáció, a pult mögött táncra perdültek a palacsintasütők, mint ahogy azoknak a lábába is „beleállt a bugi”, akik egyébként más zenét hallgatnak.

És bár egy adott pillanatban úgy tűnt, hogy az időjárás nem tart a fesztiválozókkal, minden jó, ha a vége jó alapon azt mondhatjuk, idén is sikeres volt a térség legnagyobb kulturális fesztiválja. Ugyanúgy népszerűek voltak a hagyományos események, mint az esti könnyűzenei koncertek, a kézművesvásár, az örömfőzés, a szerteágazó kulturális rendezvények, de nagyon beváltak az újítások is – kiemelten az idén első ízben megszervezett lovasprogramok, a lovagi tornák, a lovas kaszkadőr-show, valamint a fogathajtó verseny.

A zárókoncertet megelőzően Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője zárta be hivatalosan is fesztivált, megköszönve a támogatóknak, a társszervezőknek, a partnereknek, médiapartnereknek az együttműködést, hiszen – mint mondta – nélkülük nem sikerült volna biztosítani a mintegy száz nívós programot.

Mérleget vonva kiemelte, az elmúlt egy hét alatt „fociztunk, asztaliteniszeztünk, reggelente tornáztunk, a szebb Váradért virágot ültettünk, a környezettudatos Váradért szelektív hulladékgyűjtésbe kezdtünk, illetve a fiatalokat is megpróbáltuk környezettudatos életre nevelni. A múltunkra emlékeztünk – történelmi előadások voltak, amelyekre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is Nagyváradra érkezett, és nagyon izgalmas előadást tartott. Megemlékeztünk Mátyás királyról. Rengeteg gyermekeknek és családoknak szóló program volt – ennyi gyerekkacagást régen hallottam”.

Kitért arra is, hogy a lovasprogramok jelentették a 6. Szent László Napok újdonságát, majd megköszönte a programok létrehozását magára vállaló tíz társszervezet és harminc partnerszervezet munkáját. Köszöntetet mondott továbbá a főtámogatónak, az OTP Bank Romániának, illetve a négy intézményi támogató – az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nagyváradi polgármesteri hivatal, Magyarország kormánya, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Bihar Megyei Tanács – finanszírozását, akik nélkül szintén nem jött volna létre a fesztivál.

Megköszönte a huszonöt szervező és ötven önkéntes munkáját is, kiemelve, hogy idén először Pécsről és Kárpátaljáról is érkeztek fiatal önkéntesek.

Végül, de nem utolsó sorban köszönetet mondott a közönségnek. „Ismét bebizonyítottuk, hogy Nagyváradon nagyon szépen tudunk ünnepelni. Össze kell fognunk, vigyük ezt a hagyományt tovább. Jövőre Önükkel, veletek, ugyanitt! Hajrá, Várad, hajrá, Szent László városa!” – zárta ünnepi felszólalását Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője.