6. Szent László Napok Rhédey-szobor avatással és sok-sok újdonsággal

Beszélgetés Zatykó Gyula főszervezővel

Szerző: Balogh Ágnes

Az idén június 18–24. között zajló Szent László Napok kiemelkedő programpontja, hogy hosszú évek várakozását követően sikerül végre felavatni gróf Rhédey Lajos szobrát. Küzdelmes út volt, de most, hogy véget ért, felidézné a fontosabb momentumokat?

Szívesen. Öt évvel ezelőtt, amikor a Szent László Napok programjai a Rhédey-kertben zajlottak, bennem merült fel az ötlet, hogy annak, aki ezt a parkot a közösségnek adományozta, méltán emelhetnénk egy szobrot. Elmentem Ilie Bolojan polgármesterhez, aki miután megtudta, hogy mit tett a városért gróf Rhédey Lajos, rögtön beleegyezett a szoborállításba. Ezután felkerestem az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát, dr. Hoppál Pétert, aki arra buzdított, hogy pályázzuk meg a szoborállítás költségét. Ezt tettük, a Magyar Polgári Egyesület nyert 1,5 millió forintot erre a célra. Ennek a koordinátora Nagy József Barna volt. A szobor hamarosan elkészült, Deák Árpád munkáját dicséri.  Egy bronz büsztről van szó, remélem, sokan megnézik majd az avatáson és azt követően. Közben elindult a kálváriánk az engedélyek beszerzése kapcsán. Nem mindenki tudja, de bukaresti intézménytől is kell beleegyezést kapni. Amilyen könnyen ment itt helyben az engedélyek intézése, annyira bürokratikusan adta meg a bukaresti hivatal az engedélyt. Ez kis híján 3 évbe telt. Ezt a harcot Csomortányi István, Emődi Tamás és Moldován Gellért vívta meg. Emődi Tamás készítette el a szobor látványtervét, ő járt sűrűn Bukarestbe. Végül, amikor minden engedély összegyűlt, maradt még egy megoldandó probléma. Ugyanis az városrendezési hivatal a parkon kívül, az állatkert előtt akarta engedélyeztetni a szobor felállításának helyét. Ezt még helyre kellett hoznom, hosszú tárgyalások és érvelések nyomán végül is oda kerül a szobor, ahová mi eredetileg elképzeltük.  Miután minden engedélyünk meglett, egy csapat lelkes szervező kiásta az alapot, ezt beöntötték betonnal. Erre került a hét elején a Székelyföldről ideszállított kőtömb, amely méltó talapzatot biztosít a szobornak. Köszönet illett mindenkit, aki segített a szobor létrejöttében, azoknak, akik adományoztak 2014 és 2015-ben ennek az ügynek a javára. Csapat- és közösségi összefogás eredményének tartom a szoborállítást. Sok ilyen tettre van szüksége a nagyváradi magyar közösségnek.

Időkapszula is kerül a szoborba, amelyen keresztül a váradiak üzenhettek a jövőnek. Ha nem titok, Ön mit üzent? Azt egyébként megüzenik, hogy például száz év múlva nyissák fel, vagy legyen meglepetés, amikor majd sor kerül a büszt első restaurálására?

Nem, nem hagyjuk meg az utókornak, hogy mikor nyissák ki, majd amikor a szobor restaurálásra szorul, megtalálják. Az én üzenetem pedig: ,,Amikor ezeket a gondolatokat leírom, ismerem a dicső múltunkat, a küzdelmes jelenünket és bízom a jövőnkben. Azt kívánom, hogy akik ezeket a sorokat anyanyelvükön olvassák, mondhassák azt, hogy dicső jelenük van. Ez az utánunk jövő generációk felemelkedését jelenti.”

Kanyarodjunk vissza Nagyvárad kulturális fesztiváljához. Tavaly az 5. Szent László Napok nagyon magasra tette a mércét. Épp Ön fogalmazta meg az eseményt kiértékelő sajtótájékoztatón, hogy nem lesz könnyű tartani a szintet. Azt, hogy kilátogatnak-e idén is 60 ezren a váradi várba, nem tudjuk megjósolni, az viszont kimondható, hogy közönségcsalogató programokból nincs hiány. Milyen újdonságokat ajánl figyelmünkbe?

Valóban így van, tavaly nagyot „domborítottunk”, de az idén is megpróbálunk a helyzet magaslatán lenni. Programjaink gerincét a családbarát rendezvények teszik ki. Ugyanakkor egy új színfolt jelenik meg: a ló. A magyarok és a ló kapcsolata híresen harmonikus. Nekünk, városi embereknek üde színfolt lesz ezt látni. Lesz lovasbemutató, kaszkadőrjelenet, s lesz fogathajtó verseny is. Ezekhez hasonló produkciók, nem is tudom, hogy voltak-e városunkban.

Zeneileg is megpróbálunk minden korosztálynak a kedvében járni, hiszen a Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi és Fenyő Miklós más-más korosztály zenéje ugyan, de lehet egy közös kedvenc is, láttam én fiatalokat is rock and rollt járni Fenyő zenéjére. Helyi zenekarok is fellépnek, Andy Roll vagy a színészzenekar is jó hangulatú koncertet ígér. Lesz színházi előadás is, a magyarkanizsai színtársulat Tizennyolc című darabja lesz látható. A fesztivál egészét a korabeli hangulat fogja jellemezni, mivel idén Mátyás király-emlékév van, főleg az igazságos királyunk korát fogják megidézni az animátorok. De lesznek tudományos előadások, kiállítások,  komolyzenei koncertek, könyvbemutatók, örömfőzés, nagyváradiak találkozója. Szóval lesz minden, mi fülnek, léleknek, szellemnek épülésére szolgál. A finom sörök, borok, étkek pedig a testet szolgálják. A focikedvelőkről sem feledkezünk meg, lesz vb-sátor – két nagyobb tévé biztosítja a meccsek magyar nyelven történő közvetítését.

Remélem, jó idő lesz, ez már nem rajtunk múlik, de Szent László eddig mindig megsegített.

Végignézve a helyszíneken, azt látjuk, hogy nemhogy szűkült volna a tér amiatt, hogy a belső várudvart nem lehet használni az ásatási munkálatok miatt, hanem egyenesen bővült, hiszen a fesztivál birtokba veszi a várkertet is. Milyen események költöznek ki a várfalon kívülre?

Valóban kényszerből kerültünk ki a várkertbe, de megtörténhet, hogy ez jobb helyszínnek fog bizonyulni a családi és gyerekrendezvények számára, mint a vár udvara. A várkertben fű van, vannak árnyas fák is, úgyhogy most próbáljuk berendezni az új helyszíneket. Itt lesz a szombati és vasárnapi családi nap, itt fognak zajlani a lovas programok is, a korabeli mesterségek bemutatói, a Mátyás király korabeli sátor is itt lesz felállítva. Mindenkinek azt javaslom, hogy járja be az összes helyszínt, mindenütt fog találni valami érdekes programot.

Idén is meglesznek az elmaradhatatlan programok, mint a Szent Lászlótól Szent Lászlóig – két keréken határok nélkül, melynek keretében átkerekeznek Biharkeresztesre, lesz kézművesvásár, Nagyváradról elszármazottak találkozója, össznépi örömfőzés, amelyek mára összeforrtak a Szent László Napokkal. Mintegy kedvcsinálóként idénre, felidézne néhány emlékezetes pillanatot?

A biciklitúránkat az eső is elkíséri majdnem minden évben. Ennek ellenére egyre többen tartanak velünk. Ez a tevékenység szimbolikus határbontás és összetartozásunk jele. Egyre több kézműves jelentkezik a vásárra, ám továbbra is csak azok kapnak helyet, akik továbbviszik őseink kézműves hagyományait.

A Nagyváradról elszármazottak találkozója egy nosztalgiázó, nem egy esetben elérzékenyülésig elmenő nagy találkozó.  Az örömfőzést mindenki kedveli, főleg az étkek kóstolását.

Tudjuk, hogy egy főszervezőtől nem illik megkérdezni, hogy melyik a kedvenc a programja az idei kínálatból, hiszen az olyan, mintha egy szülőtől kérdeznénk meg, hogy melyik gyermekét szereti jobban, így inkább úgy tesszük fel a kérdést, hogy melyek a szívének legkedvesebb rendezvények?

Nagyon jó látni a boldog gyermekeket, felhőtlen szülőket. Ezért a gyermekprogramokat különösen kedvelem. A nagyváradiak találkozója is közel áll a szívemhez, sok esetben találkozom rég nem látott ismerőssel, baráttal. Az idei lovasprogramokat is nagyon várom, remélem, mindenki szeretni fogja ezeket. De, mint minden évben, az utolsó koncert a kedvencem, mert akkor már tudom, hogy egy sikeres héten vagyunk túl. Legyen ez így ebben az évben is!