A Hunyadiak kora a Szent László Napokon

Mátyás király személyét, tevékenységét és kultuszát állítja a középpontba A Hunyadiak kora című kiállítás, amely pénteken délután nyílt meg a Szent László Napokon, a nagyváradi vár L épületében.

 

Az egybegyűlteket Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy ez a harmadik olyan esztendő, amikor a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága nagy történelmi személyiségek előtt emlékévvel tiszteleg. Három éve Márton Áron püspök, majd tavaly a számunkra különösen kedves Szent László előtt tisztelegtünk ily módon, idén pedig Mátyás-emlékévet ünnepelhetünk.

Köszöntőjében Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a Váradhoz oly szorosan kötődő Szent László alakját is megidézve hangsúlyozta: fontos, hogy büszkék legyünk a régmúlt, és a jelenkor történelmére is, ez utóbbi vonatkozásában a tárlatnyitón szintén jelenlévő Tőkés László püspököt, volt temesvári lelkipásztort köszöntve. A napokban elhunyt Kányádi Sándorról megemlékezve a néhai költő szavait idézte, mely szerint: „Nekünk egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv. Mi ebbe a nyelvbe csomagolva jöttünk több évezreden át, és érkeztünk meg ide…” Lomnici Zoltán úgy vélte, ez a történelem vonatkozásában is igaz, hiszen „nekünk nem kell mindenféle elméletet gyártanunk, igazolható a történelmünk”. A Mátyás-emlékévre, illetve a romániai centenáriumi évfordulóra is utalva Lomnici Zoltán kifejtette: „Ez mindenképpen egy olyan év, amikor nagyon fontos, hogy erőt adjunk erdélyi testvéreinknek, megmutassuk, hogy a magyar nemzet egységes (…) Mi egy nemzetnek a részei vagyunk, egy történelmünk van, egy valós történelem, amit felmutatni kötelességünk. Ezért nagyon örülök annak, hogy az Erdélyben, Kolozsváron tartott nyitórendezvény után Váradon, a Partiumban is beszélhetünk Mátyás királyról, megtekinthetjük ezt a csodálatos kiállítást”.

 

Emlékezés a múltra, hit a jövőben

 

Lomnici Zoltán köszöntőjét követően a kiállítást Gaal Gergely, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke nyitotta meg, aki többek között megfogalmazta: „Egy olyan uralkodó volt Mátyás, aki felismerte, hogy a Kárpát-medencét kitöltő magyar királyság alkalmas arra, hogy Európa egyik vezető hatalma legyen. Akkor lesz alkalmas erre, hogyha egy erős államot alakít ki, erős hadsereggel, amelyik képes megvédeni magát, és jó külpolitikával, jó gazdaságpolitikával is meg tudja erősíteni az országát. (…) Felismerte azt is, hogy az európai civilizációra nézve akkor a legnagyobb veszélyt az oszmán birodalom jelentette, más hitvallású, más kultúrájú, óriási erővel terjeszkedő tömb. De azt is felismerte, hogy ennek a veszélynek az elhárításához, Európa és Magyarország megvédéséhez nem elég csak Magyarország ereje, hanem ehhez Európa erőforrásait is egyesíteni kell.”

Köszönetet mondva Zatykó Gyulának és a Szent László Napok szervezőinek, hogy immár a harmadik emlékév megjelenítésére nyílik lehetőség a kulturális fesztivál keretében, Gaal Gergely végezetül e szavakkal adta át a kiállítást az érdeklődőknek: „Össze kell kössön bennünket a jövőbe vetett közös hitünk, és a múltra való emlékezés ezt a célt is kell szolgálja”.

A Pro Patria Egyesület és a Szent László Egyesület szervezésében megvalósuló tárlatot a Magyarság Háza állította össze, és június 23–24-én, vagyis szombaton és vasárnap látogatható, 11 és 19 óra között, a nagyváradi vár L épületében.