Boldog Várad – Mátyás király muzsikusai: régizenei koncert a Szent László Napokon

  1. június 19., kedd, 18 óra, nagyváradi vár

Méltóbb helyszínt nem is találhatnánk egy régizenei esthez, mint amilyen a nagyváradi vár. A Szent László Napok keretében magyarországi és nagyváradi zenészek idézik meg a XV. századi Várad korabeli muzsikus világát, Vitéz János püspöksége alatt. A műsor két pillérét Várad egyházzenéje, illetve a világi táncok és énekek jelentik: ez utóbbiak révén térben és időben is „utazni” fogunk, mégpedig Budára, Mátyás király korába. Mint ismeretes, ebben a korszakban jelentős fejlődés indult meg az országban, a viszonylagos gazdagság pedig új lehetőségeket teremtett a művészeknek is. Ennek egyik velejárója volt a pezsgő zenei élet kialakulása, amelyből egy kis ízelítőt kaphatunk a régizenei koncerten.

A műsor keretében fellépnek:

Buda Ádám (Magyarország). Énekmondó, kobzos, lantos, tekerőlantos és furulyás, Tinódi-díjas lantművész. Várjátékokon, történelmi megemlékezéseken, régizenei fesztiválokon, táncházakban, reneszánsz lakomákon ad elő interaktív, hangszeres műsorokat.

Apró Anna (Magyarország). Jelenleg a budapesti Zeneakadémia másodéves hallgatója koboz és népzeneelmélet szakon. Az egyetemi tanulmányokon túl, a Tindia zenekarban, a moldvai magyarok archaikus dallamkincsét népszerűsíti táncházak formájában. Emellett aktív zenei alkotói tevékenységet folytat a kecskeméti Resti Kornél zenekarral, amelyben a verseket megzenésítve adják elő. Mindezen túl számos műfajban és formációban rendszeresen közreműködik.

Continuo együttes. Két  éve alakult meg, Kiss Tünde és Kiss Huba, a nagyváradi filharmónia munkatársainak a vezetésével. Repertoárjuk a reneszánsz kor énekes és hangszeres világát öleli fel. Az együttes tagjai: Kiss Tünde (furulya), Szakács Ottilia (furulya), Kiss Huba (ének, gitár), Szakács Zoltán (gitár, dob).

Stefán Tünde (ének). A jelenleg Medgyesen élő orgonista, zenetanár Nagyváradon végezte tanulmányait, a Partiumi Keresztény Egyetem egyházzene szakán, illetve az állami egyetemen, zongora főszakon.

Szeghalmi Emese (ének, orgona). Felsőfokú tanulmányait szülővárosában végezte, a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen egyházzenei, az állami egyetemen pedig zongora, orgona szakon. Régizenei tanulmányokat folytat ének, orgona és csembaló szakon, bel- és külföldön.

Az est házigazdája Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa lesz.