Hagyományok kézről kézre – kézművesvásár

A Hagyományok kézről kézre kézművesvásár egyidős a 2018. június 18–24. között immár hatodik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napokkal. Az első rendezvényeken még csak egy sétányt foglaltak el a kézműves mesterek a Rhédey-kertben – ma pedig igazi vásári hangulatot teremtenek a nagyváradi várban.

 

Idén több mint 40, a Partiumból, Székelyföldről és Magyarországról érkező kézműves mutatja be portékáit az új helyszínen kialakított kézművesudvarban, a vár keleti kapuja és a vártemplom közötti téren, június 22–24. között, avagy péntektől vasárnapig minden nap 10 és 20 óra között.

 

A kirakodóvásárban mindenki találhat vásárfiát az igényes és egyedi munkák között: mézeskalács, ólomkatonák, textiljátékok, kerámiák, bőrdíszműves munkák, szőttesek, hímzések, kalapok, különböző technikával készült ékszerek, tűzzománc, ólomüveg és ötvös munkák egyaránt vásárlásra csábítanak majd minden arra járót.

Betekintést nyerhetünk ugyanakkor egy kissé a „kulisszák mögé” is, hiszen a kézművesek mindig szívesen mesélnek mesterségükről, a felhasznált motívumokról, technikákról.

 

Olyan hely ez, ahol igazából nem is árus és vásárló van, hanem hasonló érdeklődési körű, a szép és egyedi dolgokat kedvelő emberek. A kézművesvásár elnevezése is erre utal: továbbadni, átadni, kézbe adni azt, amit mindannyian értéknek tekintünk.