Könyvek, irodalom a 6. Szent László Napokon

Az idén június 18–24. között immár hatodik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napokon – akárcsak az előző években – számtalan kulturális esemény várja az érdeklődő közönséget. A zenei és képzőművészeti programokról már esett szó, most lássuk, hogy milyen eseményekre térhetnek be a betűk, könyvek, az irodalom szerelmesei.

 

Csütörtöki programkavalkád

 

Június 21-én, csütörtökön Egy váradi orvos visszaemlékezései – Naplójegyzetek 2007–2015Kiss András szívgyógyász könyvbemutatóját tartják 17 órától a nagyváradi vár I (i) épületének emeleti konfereciatermébe.

Innen pedig nem kell messze menniük az irodalom iránt érdeklődőknek a következő „könyves” eseményhez, 19 órakor ugyanis a nagyváradi vár, G-épületében nyitják meg a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Szent László Egyesület által közösen szervezett, REJTŐzködő irodalom című interaktív kiállítást, ami mi vagy inkább ki másról szólhatna, ha nem a méltán közkedvelt Rejtő Jenőről és rongyosra olvasott műveiről.

A kiállítás mottója: „Van egy igazi nevem, és van egy álnevem. Egyiket sem tudom pontosan”. És valóban: Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery, Rejtő Jenő. Négy név, egy igazi és három ál, rejtőzködés gyanánt. Igazából egyikről sem tudunk túl sokat. Ki lapulhat-e nevek mögött? Milyen ember, író alkotott két évtized alatt közel félszáz regényt, akire ráaggattuk a magyar ponyvairodalom legnagyobb alakjának címkéjét? Ezekre a kérdésekre keressük és találhatjuk meg a választ egy szórakoztató nyomozás kíséretében a kiállításon.

A kiállítást megnyitja: Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

A kiállítás látogatható: június 22–24. (péntek–vasárnap) 11–19 óra között.

És aki még mindig bírja a tempót, a kiállításmegnyitóról Lakner Lajos igazgatóhelyettessel egyetemben visszatérhet az I épület emeleti konferenciatermében, ott az irodalomtörténész Dénes László szerkesztővel beszélget 19:30 órától Ady városaiban: Debrecen és Nagyvárad címmel.

 

Péntektől vasárnapig könyvvásár

 

Június 22–24. között, vagyis a Szent László Napokat csúcsra járató hétvégén pedig könyvvásár is várja az érdeklődőket a nagyváradi vár L épületében péntektől vasárnapig 10 órától 21 óráig. A részt vevő kiadók által a szervezők rendelkezésére bocsátott információk szerint igen széles a megvásárolható kötetek témaköre és az általuk megcélzott korosztály. Lesznek magyar könyvpiaci újdonságok, sikerkönyvek, regények, gyerekkönyvek, meséskönyvek, megjelenik a feldolgozott témákban a történelem, a tudomány, az utazások.

Felsorolni is nehéz, mi minden lesz ott, térjen be Ön is a könyvvásárra!

 

Szombati könyvbemutatók kicsiknek és nagyoknak

 

Június 23-án szombaton pedig több könyvbemutató is várja az érdeklődő közönséget: megcélozzák az irodalom kedvelőit, a sport szerelmeseit, valamint az első magyar íróvizsla széleskörű, minden korosztályt felölelő rajongótáborát is.

11 órától az L épületben Ajánlott irodalom – bemutatkozik az Előretolt Helyőrség Íróakadémia címmel tartanak beszélgetést. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. égisze alatt működő íróakadémia az irodalom iránt kiemelten érdeklődő tehetséges fiatalokat karolja fel. Küldetésünk, hogy a fiatal kortárs művészet teljesítményeit ne csak Budapest és a nagyobb magyarországi városok, hanem minél több magyarlakta település közönsége megismerje. A 2017 márciusa óta zajló Irodalmi Karavánok sorozat keretében eddig 150-nél is több fellépésünk volt, ezen kívül rendhagyó irodalomórákkal és kihelyezett szerkesztőségi ülésekkel is járjuk a Kárpát-medencét. A nagyváradi fellépés keretében bemutatkoznak és műveikből felolvasnak az Íróakadémia tagjai. Közreműködnek: Nagyházi Márton író, Regős Mátyás költő, Varga Melinda költő, szerkesztő és Vöröskéry Dóra író.

13 órakor a várkertben találkozhatnak egymással és közös kedvencükkel, Deménnyel, a kötsöggel a rajongók. Az ott már akkor javában zajló családi nap keretében ugyanis Váradra érkezik Magos Judit, aki Demény korszakalkotó és humorral gazdagon átszőtt ugatásait lejegyezte,  és a méltán híres celEB. Mint bizonyára sokan tudják, Demény nem csupán az első kortárs magyar íróvizsla, de egyben a deményista filozófia megalkotója, véleményvezér, gazditréner és békászó bajnok, de töpörtyű-minőségellenőrként is rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert.

14 órától Aranycsapat címmel tartanak könyvbemutató és előadást a labdarúgás szerelmeseinek – és nem csak – az I épület emeleti konferenciatermében, megemlékezve arról, hogy az idén Aranycsapat-emlékév is van. Az eseményen köszöntőt mond Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke, majd Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete tart előadást az Aranycsapatról, továbbá bemutatja Puskás című könyvét, valamint Az Aranycsapat Kincseskönyve című kiadványt. A helyszínen kedvezményesen megvásárolhatóak az Aranycsapatról és Puskás Ferencről írott könyvek, DVD-k, egyéb kiadványok.

 

A vasárnap sem telik el könyvbemutatók nélkül

 

Június 23-án, vasárnap pedig már a reggeli órákban könyvbemutatóra várják a Szent László Napok szervezői az érdeklődőket: az újvárosi református templomban 10 órától kezdődő ünnepi istentiszteletet követőn a neves debreceni prédikátor és tiszántúli szuperintendens Melius Juhász Péter (1532–1572) magyarázatos bibliafordításának hasonmás kiadását bemutatja a kötet szerkesztője, Ötvös László lelkipásztor, bibliakutató, alkalmi beszédet mond Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő.

            15 órától a még mindig zajló könyvvásár helyszínén, a vár L épületében újra találkozhatnak az érdeklődők az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjaival A három testőr Nagyváradon címmel meghirdetett hármas könyvbemutató keretében. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában folyamatosan jelennek meg a KMTG által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjainak legfrissebb kötetei. Ezek közül most hármat hoznak el Nagyváradra, a Szent László Napokra: Demeter Szilárd Hármasoltár, Muszka Sándor Szégyen és Pataki Tamás Murokffyban vérré válik az abszint, és lóvá teszi az ördögöt című köteteit. A szerzőkkel Varga Melinda szerkesztő beszélget.