Kültéri pannókon Mátyás életterei

Kültéri pannók vonják magukra a figyelmet a nagyváradi várudvaron. Ezek sajátossága, hogy ki vannak világítva, így akár az esti órákban is böngészhetőek a Szent László Napokat csúcsra járató hétvégén.

A Mátyás élettereit bemutató kiállítást a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás-emlékév keretében szervezte a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Amaryllis Társaság. Eddig már bemutatták Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön a Szent György Napokon, a Gyalui Várkert Fesztiválon, és, mint Gergely Balázstól, az egyesület elnökétől megtudtuk, nagy örömükre szolgál, hogy elhozhatták Nagyváradra is, a Szent László Napokra.

A román és magyar nyelvű, gazdag illusztrációjú kiállítás révén „bejárhatjuk” az uralkodóhoz kötődő településeket és helyszíneket, akinek kéznyoma felismerhető építészetben és kultúrában a Magyar Királyság határain túl is. Kassa és Pozsony, Pannonhalma, az okolicsnói és a kolozsvári ferences kolostor, Boroszló, Bautzen, Görlitz, Pozsony és Bécs: ezek azok az „állomások”, amelyek mentén megismerhetjük Mátyás egy kevésbé ismert arcát, a folyton utazó királyét.

Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója elmondta: ez a tárlat is részét képezi az emlékév kapcsán szervezett eseményeknek, amelyben partnerük a Kincses Kolozsvár Egyesület, hiszen kiemelten fontosnak tartják, hogy programjaikkal eljussanak a határokon túlra is.

A kivilágított pannókat a várudvaron, a nagyszínpad mögött lehet megtekinteni, péntektől kezdődően egészen vasárnapig.