Segítség, eltűnt Rejtő! – nyomozás interaktív tárlat keretében

Mindenütt jó, de a legjobb sehol – adta kemény öklű és sajátos „hejesírású” hőse, Fülig Jimmy szájába a szállóigévé vált kijelentést Rejtő Jenő. Most azonban Nagyváradon maga Rejtő – azaz P. Howard, esetleg Gibson Lavery – az, aki mindenütt ott van, mégsem található sehol. Na jó, majdnem sehol.

A debreceni Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza REJTŐzködő irodalom című kiállítása ugyanis úgy mutatja be a légiós-és matrózponyvák, valamint a rekeszizom-szaggató poénok koronázatlan királyát, hogy azon maguknak a látogatóknak kell megtalálniuk az írót. A nyomozás során a látogatók a szó szoros értelmében Rejtő nyomában haladhatnak, miközben a szerzőhöz hasonlóan legendává vált Korcsmáros Pál által képregényfiguraként is megjelenített Rejtő-hősök – Fülig Jimmy, Vanek úr, Csülök és Piszkos Fred – nyújtanak támpontokat a kereséshez.

A kiállítás csütörtök esti megnyitóján Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: a kiállítás ilyen „kiszerelésben” való megrendezése egyrészt egy álomnak, másreszt annak a felismerésnek köszönhető, hogy a mai, fiatalabb generációt már más eszközökkel lehet megszólítani, mint az idősebbeket.

Nos, az eszközök valóban eredetire sikeredtek, úgyhogy aki szereti Rejtőt, vagy legalább szeret rejtélyeket és rejtvényeket fejteni, azt a Szent László Napokon mindvégig várja az Aranyi Fruzsina és Szabó Anna Viola által megálmodott, nyomozással egybekötött tárlat a vár G épületében.