A vasárnapi nulladik nappal elrajtol a Szent László Napok

Csaknem egy éve várunk erre, és végre itt van: június 17-én, vasárnap elrajtol a 6. Szent László Napok Nagyváradon. A nulladik napon a múltunk kiemelkedő alakjai előtti főhajtás és a jövő nemzedékek előtti tisztelgésként is értékelhető környezetudatosság kerül a középpontba.

 

9.30 Szent Lászlótól Szent Lászlóig – két keréken határok nélkül

 

Az június 18–24. között zajló kulturális fesztivál nyitóprogramja idén is az immár hagyományossá vált kerékpártúra: ötödik alkalommal tekerhetünk Szent Lászlótól Szent Lászlóig, vagyis Szent László nagyváradi sírjától Szent László biharkeresztesi szobráig. A biciklitúra célja a Szent László Napok népszerűsítése mellett felhívni a figyelmet a mozgás fontosságára, a környezettudatos életmódra, a bringázás örömeire. Mindezek mellett a szervezők különösen fontosnak tartják a határok feletti nemzetegyesítés jegyében összekötni Nagyváradot és az elmúlt évszázadok folyamán a városhoz ezer szállal kapcsolódó Biharkeresztest.

A biciklitúra végig a bringások számára kiépített úton zajlik, ezért bátran ajánljuk a részvételt kicsiknek és nagyoknak is. Tavaly a legfiatalabb kerékpáros még ötéves sem volt. Igaz, visszafelé már a szülei bringáján utazott.

Gyülekező 9 órától a váradi várban, indulás 9.30-kor. Az útvonalon több alkalommal is lesz pihenő. Biharkeresztesig együtt mennek kicsik és nagyok, míg a visszaúton mindenki a saját erőnléte szerint bringázik.

 

17.00 Virágültetés Szigligeti Ede szobránál

 

A frissen létrejött Nagyváradi Városszépítő Egylet első kezdeményezése a Szigligeti-szobor környezetének szebbé tétele, hiszen a nemrégiben elköltöztetett Bémer téri tiszafák helye ideiglenesen, a tér felújítási munkáinak elkezdéséig szabadon, gondozatlanul maradt. A szervezők ezzel is szeretnénk jelezni, hogy a Bémer tér a nagyváradi magyarság egyik fontos köztere, amelyért felelősséget vállal, és amelynek külső megjelenése mindannyiunk számára nagyon fontos. A szobor környezetében 300 szál ültetőtálcás virágot helyeznek el.

 

17.00 Boldogasszony – vándorkiállítás

 

Ősi hitünk Boldogasszonya, a magyarok Nagyasszonya, Babba Máriája, Mennyeknek Királynője, Tengernek Csillaga, Szent István királyunk felajánlása óta Patrónusa, Oltalmazója, Királynője, Úrnője nem más, mint Szűz Mária. Tiszteletére vándorkiállítás jött létre Kárpát-medencei művészek alkotásokból.

Helyszín: nagyváradi vár, fejedelmi palota, A szárny

A tárlatot megnyitja: Orosz Adél – Magyar Hagyomány Műhelye

A kiállítás látogatható: június 19–24. (kedd–vasárnap) 10–18 óra között.

 

18.00 Gróf Rhédey Lajos, a magyar kultúra mecénása – Fleisz János történész előadása

 

A 6. Szent László Napok kiemelkedő programpontja, hogy hosszú évek várakozását követően sikerül végre felavatni gróf Rhédey Lajos szobrát. A hétfőn 16:30 órától kezdődő ünnepi momentum felvezetőjeként Fleisz János történész tart előadást városunk nagy mecénásáról.

Helyszín: nagyváradi vár, I épület, I. emelet