A nagy nap: hétfőn felavatjuk gróf Rhédey Lajos szobrát

A 6. Szent László Napokra „csak” egy évet kellett várnunk, az azonban, hogy méltó emléket állíthassunk az általa a városnak adományozott kertben gróf Rhédey Lajosnak (1761–1831), Várad jeles mecénásának, öt esztendőbe tellett. Hogy arról a csaknem 190 évről ne is beszéljünk, amióta már állnia kellene ennek a szobornak. Június 18-án, hétfőn azonban elérkezik az ünnepi pillanat: végre lekerül a lepel a Deák Árpád által megálmodott büsztről, amelybe időkapszula is került.

A szervezők addig is konferenciára és koszorúzásra várják a váradiakat – és nem csak –, a szoboravató után pedig a Szigligeti Színházban lesz a Szent László Napok ünnepi megnyitója.

 

9.00–14.00 László Gyula – emlékkonferencia

A Szent László Napok a Magyar Polgári Egyesület szervezésében tudományos konferenciával adózik a Nagyváradon elhunyt László Gyula Széchenyi-díjas magyar régész, történész, képzőművész, egyetemi tanár emlékének. A konferencia mindenki számára nyitott, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Részvételi szándékot a 0768193587-es telefonszámon kell jelezni.

A konferencián előadást tart dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, majd a következő előadások hangzanak el: Szabados György PhD történész, a Nemzeti Művelődési Intézet  – László Gyula Intézet igazgatója – László Gyula a magyarok bejöveteleiről; M. Lezsák Gabriella régész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi intézetének kutatója – „Ott békültem ki a sorssal…” László Gyula kolozsvári évei (1940-1949); Jánó Mihály muzeológus, művészettörténész – László Gyula és a Szent László-legenda falfestményei; Gróf Péter régész, muzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum, Visegrádi Mátyás Király Múzeum – Emlékezés László Gyulára egy tanítvány szemével; László Zoltán építészmérnök, a Nemzeti Művelődési Intézet – László Gyula Intézet archívum-tanácsadója – Emlékezés László Gyulára, az édesapára.

Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumterme (Ezredévi emléktér 40. sz.)

 

15.30 Koszorúzás Szent László nagyváradi szobránál

Helyszín: római katolikus székesegyház

 

16.30 Rhédey Lajos szobrának ünnepélyes felavatása

Gróf Rhédey Lajos (1761–1831) Várad jeles mecénása volt, többek között saját nagy kertjét is a városnak adományozta. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből kiöntetett a büszt, Deák Árpád helybéli szobrászművész alkotása.

Az avatón közreműködik Róka Szabolcs Tinódi-lant-díjas énekmondó.

Szervező: Magyar Polgári Egyesület, Szent László Egyesület, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt

 

19.00 Ünnepélyes megnyitó

 

Idén is a Szigligeti Színház ad helyet a Szent László Napok nyitógálájának: az ünnepi beszédeket követően Mátyás király emlékének szentelt előadásával fellép a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei: Kátai Zoltán énekmondó, a Cickom Énekegyüttes, Busai Bori és Makula Zoli, a Magyar Állami Népi Együttes, valamit a Bartina Néptáncegyüttes. Rossz hír azonban azoknak, akik nem váltották ki előzetesen az ingyenes meghívókat, hogy az előadás máris teltházas, így a helyszínen már nem lehet belépőt igényelni.