Családi nap a 6. Szent László Napokon

Izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várunk kicsiket és nagyokat a június 18–24. között zajló Szent László Napok keretében, a június 23-ai, szombati családi napon a nagyváradi várkertbe. A részletekről V. Korpos Dalma a családbarát kulturális fesztivált szervező Szent László Egyesület elnöke és az eseményeket tető – vagyis inkább sátor – alá hozó Maternet Egyesület két képviselője, Kovács Katalin és Bruncsák Anna sajtótájékoztató keretében számolt be június 7-én, csütörtökön.

 

A tinédzsereket volt a legnehezebb bevonni

Mint elhangzott, a családi nap programját úgy próbálták összeállítani, hogy az valóban minden korosztályhoz szóljon, a legapróbbaktól a tinédzsereken át szülőkig. Kiderült: a tinédzserek megszólítása a legnehezebb, ám tanárok segítségével sikerült kinyomozni, hogy egy média workshop lenne az, ami a leginkább bevonzaná őket a várba. Így az érdeklődő fiataloknak pénteken egy Oláh Gergő Péter fény- és vágótechnikus által koordinált, fotósokból, filmesekből álló csapat tart szakmai képzést  film- és fotókészítés egy fesztiválon témában, amit rögtön másnap hasznosíthatnak is, a feladat ugyanis az, hogy rövid reklámfilmet kell készíteniük a családi napról. Természetesen lesz nyeremény is, amelyet a vasárnap esti nagyszínpadi koncert, vagyis Fenyő Miklós fellépése előtt adnak át a legkreatívabb videó megalkotójának.

 

Fesztiváli forgatag a várkertben

Az izgalmas képeket, hangulatokat, színeket pedig egészen biztosan nem kell majd nagyítóval keresniük, igazi fesztiváli forgatag lesz ugyanis úrrá a várkertben szombaton már a korai óráktól. Az egész napi zsongáshoz, pezsgéshez jó kiindulópont a reggeli családi torna. És hogy a gyerekek ne veszítsenek a lendületből a Nagyváradon első ízben megszervezett, széles spektrumú sportválasztón vehetnek részt – erre váradi magyar edzőket, sportegyesületeket hívtak meg a szervezők, hogy a szülök lássák a bő választékot, a gyerekek pedig kipróbálhassank több sportágat, hátha valamelyik megtetszik nekik. A legkisebbeket és szüleiket Kerekítő bábos torna várja, a kismamák pedig kimondottan őket megcélzó jógán vehetnek részt. A bevállalósabbaknak pedig lesz bumper ball, avagy buborékfoci is.

Lesznek beszélgetések szülésről, szoptatásról, a népszerű médiaszemélyiség, Süveges Gergő és felesége, Süvegesné Rudan Margit Egy házasság építőkövei címmel tart előadást, illetve Hogyan tarthatjuk fent párkapcsolatunkban az intimitást? – A gyermekvállalás kihívásai címmel kerekasztal-beszélgetés is lesz Bartha Krisztina szexuálterapeutával, Kovács Éva családterapeutával, Fodor Réka színésznővel és férjével, Vanca Daniellel. A beszélgetést moderálja Bíró Éva.

 

Gyermekmegőrző őrangyalok

Azoknak a szülőknek sem kell aggódniuk ugyanakkor, hogy lemaradnak a beszélgetésekről, akiknek nincs, akikre bízniuk erre az időre gyermekeiket, a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói „őrangyalaik” lesznek, és egyfajta gyermekőrzőként szállnak be a családi napba, és szórakoztatják is egyúttal a legkisebbeket.

Aki pedig pelenkázna, szoptatna vagy csak egy kicsit megpihenne, a délelőtti foglalkozásokat követően, vagyis 11:30 órától bármikor betérhet a Baba-mama sátorba.

 

Környezettudatosságra nevelés

A környezetvédelem, a környezettudatos életmód meghatározó motívum a 6. Szent László Napokon – a gyerekek játszva nevelését pedig az Eco Bihor vállalta fel, amely saját programsátorral lesz jelen a fesztiválon, nem csak a szombati családi napon, hanem előző nap és a zárónapon is. Velük lehet majd várat építeni italos kartonokból, PET-palackokból madáretetők készülnek, régi ruhákból bevásárlótáskákat varrhatnak az érdeklődők. Már akik nem ijednek meg, amikor meglátják a sátor körül ólálkodó Hulladékszörnyet.

 

Kézművesség, könyvbemutató, koncert

A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola egész délelőtt kézműves-foglalkozást tart: magukkal hozzák különleges szépségű jurtájukat, amibe kicsik és nagyok egyaránt bemehetnek majd, hogy ne csak lássák, de érezzék is a múlt üzenetét. A kézművesiskola diákjai a nemezkészítés fortélyaiba is beavatják az érdeklődőket, de ki lehet próbálni a méltán népszerű fonást is. Mindezek mellett különböző, még ma is gyakorolt vagy éppen elfeledett gyermekjátékot is kipróbálhatnak az érdeklődők a várkert zöld füvén, az árnyas fák alatt.

Ott lesz a várkertben ugyanakkor Demény, a kutya is – az első kortárs magyar íróvizsla szavait ezúttal is Magos Judit, a celEb könyveinek írója tolmácsolja.

A családi napot pedig a 100 Folk Celsius koncertje zárja, amelyre nagy szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt, egyszóval mindenkit, aki szereti a fülbemászó dallamokat!

 

A most ismertetett programpontokról, illetve számos más érdekességről és újdonságról folyamatosan lehet tájékozódni honlapunkon (www.szentlaszlonapok.ro), illetve a Szent László Napok Facebook-oldalán.