Gróf Rhédey Lajos szobrának ünnepélyes felavatása

Bizonyára alig akad olyan nagyváradi, aki ne azt mondaná, hogy megyünk a Rhédey-kertbe, a Rhédeybe, esetleg a „rédaiba” – hiába nevezték el Nicolae Bălcescuról, a köztudatban így él ma is az a park, amit gróf Rhédey Lajos (1761–1831), városunk nagy mecénása adományozott Váradnak. Azzal a területtel egyetemben, melyben ma az állatkert kap helyet, és ahol ma is ott áll mementóul a Rhédey-család kápolnája, amelyben nem is olyan régen ugyan még szarvasok tanyáztak, de ma már felújítva várja a látogatókat és megemlékezőket.

Rég megérett az idő arra, hogy emléket állítsunk a Rhédey-kertben városunk nagylelkű mecénásának. Az idén június 18–24. között zajló Szent László Napok keretében pedig végre teljesül többéves álmunk, és a kulturális fesztivál első napján, 16:30 órakor felavatjuk gróf Rhédey Lajos szobrát.

A szoborállítás gondolata először 2013-ban, a Rhédey-kertben megtartott első Szent László Napokon merült fel, és miután a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is támogatásra méltónak ítélte meg az elképzelést, a következő, 2014. évi Szent László Napokon gyűjtést szerveztünk, a Magyar Polgári Egyesület pedig a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) pályázott támogatásért, mely másfél millió forinttal támogatta a tervet. Ebből a pénzből sikerült kiönteni egy aradi öntőműhelyben Deák Árpád alkotását. És ebből a támogatásból készült el a szobor talapzata is, amely már készen várja, hogy rákerüljön Nagyvárad nagy mecénásának büsztje.

A szoboravatón közreműködik Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas énekmondó.

Szervezők: Magyar Polgári Egyesület, Szent László Egyesület, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt.

Nagy szeretettel várunk mindenkit!