Családi nap a várkertben

Zsongás, pezsgés, jó hangulat lesz garantáltan úrrá az idén június 18–24. között zajló Szent László Napok utolsó előtti napján, vagyis június 23-án, szombaton a nagyváradi várkertben: izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várunk kicsiket és nagyokat a családi napon.

Játék, sport, különféle foglalkozások, beszélgetések várják a keleti kapun betérőket. Ott lesz Süveges Gergő és felesége, Süvegesné Rudan Margit, lesznek őrangyalok, ott ugat majd Demény, a kutya, és ott riogat majd a Hulladékszörny is!

 

Részletes program:

 

9.00–11.00 Wu stílusú tajcsicsuan nyílt edzések

A formagyakorlatokból, páros gyakorlatokból és fegyveres gyakorlatokból álló nyílt edzéseken bárki részt vehet. A foglalkozásokat Bara D. Gábor Wu stílusú tajcsicsuan-oktató, Armen Tatevoszjan tanítványa vezeti.

 

9.30–09.50 Családi bemelegítő torna Vári Nagy Mónikával

 

10.00 Sportválasztó – gyerekeknek

Az eseményre váradi magyar edzőket, sportegyesületeket hívtak meg a szervezők, hogy a szülök lássák a bő választékot, a gyerekek pedig kipróbálhassank több sportágat is, hátha valamelyik megtetszik nekik.

 

10.00 A Yuppi tábor családos foglalkozása Kocsis Kincső Hanna táborvezetővel

 

11.00 Kismama-jóga Hoffmann Kinga dúlával, kismamajóga-oktatóval

A kismamajóga amellett, hogy a várandóság időszakát megkönnyíti, felkészülést is nyújt a szülésre, nemcsak fizikailag, de mentálisan is. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technika segítségével oldódik a félelem és a feszültség, és edződik meg a koncentrációs készség.

 

Baba-mama sátor

9.30–11.00 Beszélgetés szülésről és szoptatásról

Előadó: Holdvirág Dúlakör: Hoffmann Kinga dúla és kismamajóga-oktató, valamint Cosma Sonja dúla és LoveYourBelly-oktató. Meghívott vendégek: Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász és László Emese kétgyermekes édesanya, a Maternet Egyesület képviselője

 

11.00 Kerekítő bábos torna a Nagyváradi Kerekítő Közösség szervezésében

 

11.30 Tipegő játszó, baba-mama pihenő, pelenkázó

 

Előadósátor

10.00–10.30 Családi reggeli Staharóczky Noémi dietetikussal

10.30–11.30 Egy házasság építőkövei – Süveges Gergő és Süvegesné Rudan Margit előadása

11.30–12.30 Hogyan tarthatjuk fent párkapcsolatunkban az intimitást? – A gyermekvállalás kihívásai – kerekasztal-beszélgetés Bartha Krisztina szexuálterapeutával, Kovács Éva családterapeutával, Fodor Réka színésznővel és férjével, Vanca Daniellel. A beszélgetést moderálja Bíró Éva.

13.00 Demény, a kutya – Magos Judit könyvbemutatója az első kortárs magyar íróvizsla részvételével

9.00–14.00 A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola kézműves-foglalkozása. Magukkal hozzák jurtájukat, amibe kicsik és nagyok egyaránt bemehetnek majd, hogy ne csak lássák, de érezzék is a múlt üzenetét. A kézművesiskola diákjai a nemezkészítés fortélyaiba avatják be az érdeklődőket, de ki lehet próbálni a méltán népszerű fonást is. Mindezek mellett különböző, még ma is gyakorolt vagy éppen elfeledett gyermekjátékot is játszhatnak az érdeklődők a várkert zöld füvén, az árnyas fák alatt.

 

Szervező:Maternet Egyesület, Partitipatio Alapítvány, Holdvirág Dulakör, Nagyváradi Kerekítő Közösség

 

Június 24., vasárnap

9.00–11.00 Wu stílusú tajcsicsuan nyílt edzések

 

Előadósátor

10.00–13.00 Magyarságismereti játékok

A non-formális tanulási módszereken alapuló magyarságismereti játékok segítségével játékosan tanulhatnak a gyerekek a magyar értékekről, irodalomról, földrajzról és gasztronómiáról.

Célkorosztály: 6–14 év, de akár felnőttek is kipróbálhatják

Játéktípusok:

  • Magyar városok a Kárpát-medencében (puzzle);
  • Magyar ízvilág (memóriajáték);
  • Szókígyó (szókereső játék);
  • Keresd a párját – Logico keretbe illesztett kártyalapok segítségével kell összekötni az összetartozó elemeket az alábbi témákban: híres magyar feltalálók, a régió személyiségei, hungarikumok;
  • Képek-címek társítása – a témák: magyar rajzfilmek (8 éves kortól), magyar irodalmi művek (10 éves kortól), magyar népviselet (10 éves kortól), híres magyar festőművészek (12 éves kortól).

 

Szervező: Integratio Alapítvány

 

11.30 Pufi és pöttömségei – vidám pantomimjáték és foglalkozás óvodás és kisiskolás gyermekeknek

Az előadás keretében a közös játékkal egy különleges manómese bontakozik ki.

 

Baba-mama sátor

11.00 Kerekítő bábos torna a Nagyváradi Kerekítő Közösség szervezésében

 

12.30 Az esszenciális illóolajok élet és egészségjavító hatása

Kötetlen beszélgetésre hívjuk mindazokat, akik használják vagy kipróbálnák az illóolajakat. Szó lesz a felhasználásukról, jótékony hatásaikról és nem utolsó sorban arról, hogy miként válhat egészségmegőrző alternatívává a mindennapokban.

A beszélgetést Lakatos Enikő és Molnár Ildikó vezeti.

 

Szervező: Partitipatio Alapítvány, Nagyváradi Kerekítő Közösség

 

Eco Bihor programsátor

 

A környezetvédelem, a környezettudatos életmód meghatározó motívum a 6. Szent László Napokon – a gyerekek játszva nevelését pedig az Eco Bihor vállalta fel, amely saját sátorral lesz jelen a családbarát kulturális fesztivált csúcsra járató hétvégén az alábbi program szerint:

 

Június 22., pénteken 11.00–18.00 óra között a várudvaron;

Június 23–24., szombat– vasárnap 09.00–14.00 között a  várkertben,

16.00–18.00 óra között pedig a várudvaron

 

A sátor az alábbi foglalkozásokkal várja a betérőket:

 

  • Bevásárló szatyor készítése – Kreatív foglalkozás a gyerekekkel: régi ruhákból bevásárlószatyor varrása;
  • Italos kartonból vár építése – italos kartonokból várat építenek a gyerekek. Feldíszíthetik, kifesthetik, játszhatnak benne a későbbiekben;
  • PET-palackokból madáretető készítése – PET-palackokból kreatív ötletekkel különböző használati tárgyak, pl. madáretető, ceruzatartó, viragcserép készítése;
  • Szelektív keresgélés – három–négy fős szülő-gyerek csoportban különböző, elrejtett hulladékokat kell felkutatni, és azokat a megfelelő szelektív kukákban kell helyezni. Az lesz a nyertes csapat, amelyik a legtöbb szelektív hulladékot találja, és azokat a megfelelő kukában helyezi el;
  • Rajzverseny.

 

És ott lesz a Hulladékszörny…

Aki megjelenik ott, ahol a hulladék keletkezik, és megrémíti az embert. Például a szupermarketben. És addig nem távozik, amíg a vevők a felesleges és túlcsomagolt termékeket vissza nem teszik a polcra.

A Hulladékszörny tulajdonképpen egy szemléltető eszköz, ami megmutatja, mennyi hulladékból épült, és ezt a mennyiséget egy ember mennyi idő alatt termeli meg átlagosan.