Kétszázan kerekeztek Szent Lászlótól Szent Lászlóig

A határok feletti nemzetegyesítés jegyében, immár hagyományos biciklitúrával vette kezdetét a vasárnapi nulladik napon az idén június 18– 24. között zajló Szent László Napok.

A nagyváradi várból, Szent László királyunk egykori temetkezési helyétől indult a túra, hogy a trianoni határon át, Biharkeresztesre érkezzen Szent László szobrához.

A várban megjelenteket Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke, a Szent László Napok programjainak egyik szervezője köszöntötte. Röviden ismertette az útvonalat és egyéb fontos tudnivalókat, majd megköszönte a Biharkeresztesről érkezőknek – köztük Semlyényiné Mizák Ágotának, Biharkeresztes alpolgármesterének –, hogy újra eljöttek Nagyváradra, és együtt biciklizzenek vissza Biharkeresztesre a váradiakkal.

Nagy József Barna ugyanakkor kihangsúlyozta, a szervezők nagyon örülnek annak, hogy sok gyerek jelent meg biciklivel, hiszen éppen az volt a cél, hogy családok, szülők és gyermekek együtt vegyenek részt ezen a biciklitúrán.

Ezt követően Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke röviden, magyarul és románul is köszöntötte a megjelenteket.

A várból végül több mint százötven bringás indult el, de Biharkeresztesre – az útközben csatlakozókkal együtt – már mintegy kétszázan érkeztek meg.

A kellemes nyári melegben, közel két óra alatt érkeztek a bringások az ártándi határátkelőhöz, ahol Barabás Ferenc biharkeresztesi polgármester várta őket. A zökkenőmentes határátlépés után a csapat jó kedvvel, vidáman érkezett meg Szent László szobrához. A csoportkép és a koszorú elhelyezése után a polgármester a helyi sportcsarnokba invitálta a túrázókat, ahol vízzel és pogácsával várták a vendégeket. Itt Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszöntötte a bringásokat, megköszönve a polgármesternek és az önkormányzatnak a szívélyes fogadtatást, majd minden jelen lévőt meghívott a Szent László Napok további programjaira is.

Barabás Ferenc polgármester is szólt a vendégekhez kihangsúlyozva, nagy öröm számukra, hogy a Szent László Napok első rendezvénye immár hagyományosan Biharkeresztesre vezet. „Ez nagyon fontos üzenet, hiszen Nagyvárad és Biharkeresztes mindig is összetartozott, Biharkeresztes ma is Nagyvárad kertvárosa” – szögezte le az elöljáró.