Könyvek, irodalom és művészet a 6. Szent László Napok negyedik napján

A könyvek, az irodalom és a művészet kerül középpontba az idén június 18–24. között zajló nagyváradi Szent László Napok negyedik napján, vagyis június 21-én, csütörtökön.

A szervezők az alábbi programokra várják nagy szeretettel az érdeklődőket:

 

 

17.00 Egy váradi orvos visszaemlékezései – Naplójegyzetek 2007–2015 – Kiss András szívgyógyász könyvbemutatója

Helyszín: nagyváradi vár, I-épület, I. emelet

Szervező: Pro Partium Egyesület

 

18.00 A Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelep kiállítása

 

A Művésztelep célja az, hogy ezt az ősi technikát, melyet ma már alig néhányan művelnek, újra az érdeklődés középpontjába állítsa, megmutatva sajátos művészi kifejezési lehetőségeit. A fametszet technikája a mai számítógépes grafikai technikákhoz képest lassúnak is mondható, hiszen egy tenyérnyi metszet elkészítéséhez több nap számtalan munkaórájára van szükség, de ahogy halad a véső a felületen, és ahányszor újra az anyagba hasít, annyi gondolat születhet meg. A művésztelepre éppen ezért olyan szakmai színvonalú alkotókat hívtak meg, akik már túl vannak az énkeresés, az önmegvalósítás fázisain, tudják, mit akarnak, azt el is tudják mondani sajátos, kiforrott formanyelvükön, és – nem utolsósorban – föltételezhető, hogy van is mondanivalójuk.

A kiállítást megnyitja Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója.

A kiállítás látogatható: június 22–július 12.,  10–18 óra között.

Helyszín: nagyváradi vár, fejedelmi palota, A-szárny

Szervező: Partiumi Magyar Művelődési Céh

 

19.00 REJTŐzködő irodalom

 

„Van egy igazi nevem, és van egy álnevem. Egyiket sem tudom pontosan.” Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery, Rejtő Jenő. Négy név, egy igazi és három ál, rejtőzködés gyanánt. Igazából egyikről sem tudunk túl sokat. Ki lapulhat-e nevek mögött? Milyen ember, író alkotott két évtized alatt közel félszáz regényt, akire ráaggattuk a magyar ponyvairodalom legnagyobb alakjának címkéjét? Ezekre a kérdésekre keressük és találhatjuk meg a választ egy szórakoztató nyomozás kíséretében a Debreceni Irodalom Háza időszaki kiállításán, mely a talányosnak ígérkező REJTŐzködő irodalom cím mögött lapul.

A kiállítást megnyitja: Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

A kiállítás látogatható: június 22–24. (péntek–vasárnap) 11–19 óra között.

Helyszín: nagyváradi vár, G-épület

Szervező: Déri Múzeum, Debreceni Irodalom Háza, Szent László Egyesület

 

19.30 Ady városaiban: Debrecen és Nagyvárad – beszélgetés Lakner Lajos irodalomtörténésszel és Dénes László szerkesztővel

Helyszín: nagyváradi vár, I-épület, I. emelet

Szervező: Szent László Egyesület