Mátyás király a Szent László Napokon

Ha már 2018-ra Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás király-emlékévet hirdetett Hunyadi Mátyás születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából, a 2018. június 18–24. között immár 6. alkalommal megszervezett Szent László Napokról sem hiányozhat a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója, aki számos népmese és monda főhőse, az erős kezű, de haladó szellemiségű uralkodó, korának integráló személyisége, aki egyesítette a közép-európai népek erejét.

Mátyás király alakja elevenedett meg a Szent László Napok első napján a nyitógálán, és az ő korába vittek időutazásra  kedden Mátyás király muzsikusai Boldog Várad című régizenei koncertjükkel. Szombaton pedig a Corvina Consort együttes ígér újabb időutazást a korabeli egyházi és udvari zene szárnyán.

A Kincses Kolozsvár Egyesület jóvoltából Kalandok Mátyás táborában című, Mátyás-kori hadi sátrat rekonstruáló interaktív tárlattal és Mátyás király életterei című, kétnyelvű, kültéri, megvilágított pannókiállítással is várunk minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt  a térség legnagyobb kulturális fesztiválján a nagyváradi várba.

A honfoglalástól Mátyás király koráig címmel a Deus Vult Egyesület idézi meg a középkori táborok világát, lesz íjászoktatás, interaktív lesznek szabad párbajok, de lesz „távlövés” hajítógéppel és tűzzsonglőrködés is. A Pro Patria Egyesület és a Szent László Egyesület ugyanakkor A Hunyadiak kora címmel szervez kiállítást.

 

Kalandok Mátyás táborában

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Emese Park által szervezett Kalandok Mátyás táborában című vándorkiállítás Hunyadi Mátyás korába röpíti a kíváncsi látogatókat a kulturális fesztivált csúcsra járató hétvégén, június 22–24-én, avagy péntektől vasárnapig 10 és 19 óra között a várkertben felállított középkori lovagi sátorban, illetve a sátor előtti térben.

Itt az érdeklődők kipróbálhatják a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatják a korra jellemző ruhákat, lovagi vértezetet. A kiállított tárgyak között megtekinthető lesz annak a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött sodronyingnek és sisaknak a másolata is, amely Mátyás király legendás hadvezéréé, Kinizsi Pálé volt. A nyitott lovagi sátornak és környezetének korhű berendezése lehetőséget nyújt az érdeklődőknek a fotózkodásra is. A korabeli hangulatot reneszánsz népi és udvari játékok idézik fel.

 

Hunyadi Mátyás életterei

A reneszánsz fejedelem, a humanistákat támogató mecénás, az álruhában országot járó igazságtevő király ‒ megannyi arca Mátyásnak, része a nagyszerű király bonyolult személyiségének, amelyről a kortársak írtak, és amelyet az utókor éltetett tovább. A június 22-én, pénteken 11 órakor nyíló kiállításunk Mátyás kevésbé ismert arcát tárja elénk: a folyton utazó királyét. A tárlatot megnyitja Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

Az összeesküvések, a védekező és a támadó hadjáratok állandó mozgásra kényszerítették az uralkodót, akinek egyik szerencsés tulajdonsága éppen a gyors cselekvés volt. Ezzel rendszerint elejét vette bármilyen veszély súlyosbodásának, békét és biztonságot teremtve egy korábban zavaros évtizedeket megélt ország számára. Mátyás a gyakorta hadban álló uralkodóként jelenik meg előttünk: a Magyar Királyság minden égtája felé és azon kívül is vezetett hadjáratokat, de különösen a nyugati területi terjeszkedés kötötte le. Ennek megfelelően alakult a királyi fő- és mellékrezidenciák kiépítése, jelentőségük megítélése.

Az, hogy Mátyás király emlékét távoli vidékeken is őrzik, nemcsak hadjáratainak és hódításainak köszönhető, hanem művészetpártolásának is. A várak, kolostorok és templomok Mátyás-vonatkozású címerreprezentációi az ő mecénáskodásáról és az iránta érzett tiszteletről tanúskodnak. A király emlékét idéző épületek többnyire a korszakra jellemző gótikus stílust követik, egyeseken azonban megjelennek olyan reneszánsz díszítőelemek is, amelyek jelzik: királyságával új éra veszi kezdetét. Ebbe a változatos világba nyújt betekintést a kiállítás, amely egyúttal a korabeli Magyar Királyság jól ismert határain túlra is elvezet bennünket, egy igazi közép-európai uralkodó életterét jelenítve meg.

A várudvaron berendezett kiállítás a Szent László Napok teljes ideje alatt látogatható.

 

A honfoglalástól Mátyás koráig – interaktív foglalkozások

A honfoglalástól egészen a Mátyás király koráig tartó időszakot ölelik fel a Deus Vult Egyesület programjai. A kulturális fesztivált csúcsra járó hétvégén, vagyis június 22–24. között megtartott foglalkozások természetesen interaktívak lesznek, és három táborban zajlanak: a honfoglalás, a XII. század, illetve Mátyás korát idézve meg.

A várkertben, a keleti kapunál kell majd keresni a táborokat, melyeket június 22-én, pénteken állítanak fel, és látványos és izgalmas foglalkozásokkal, bemutatókkal várják az érdeklődőket: aznap 16.00 és 20.00 óra között íjászoktatást tartanak, 20.30 és 21.30 között pedig szabad párbajok lesznek.

Szombaton 11.00–12.00 óra között lovasedzés lesz, 12.00-től 14.00 óráig pedig interaktív lovasoktatás, amelynek keretében a gyerekek ingyenesen lovagolhatnak.

Párhuzamos foglalkozások is zajlanak aznap a következő program szerint:

10.00–14.00 – íjászoktatás;

15.00–15.30 – „távlövés” hajítógéppel;

15.30–16.00 – szabad párbajok;

16.00–20.00 – íjászoktatás;

22.00 – tűzzsonglőrködés.

Vasárnap 10.00–14.00, majd 16.00–20.00 óra között tartanak íjászoktatást, közben, 14.00-től 14.30 óráig szabad párbajok lesznek.

Az érdeklődők mindemellett betekintést nyerhetnek a középkori mesterségek titkaiba is.

 

A Hunyadiak kora – kiállítás

A Mátyás király-emlékévben megszervezett kiállítás az igazságos uralkodó személyét, tevékenységét és kultuszát állítja a középpontba, nagysága előtt tiszteleg. A kiállítást június 22-én, pénteken 17:30 órakor megnyitja: Gaal Gergely, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke, köszöntőt mond Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

A tárlatot a Magyarság Háza állította össze.

A kiállítás látogatható: június 23–24. (szombat–vasárnap) 11–19 óra között a nagyváradi vár, L épületében.

 

Emlékeink Mátyás királyról

Korabeli források alapján idézik meg Mátyás király alakját a nagyváradi Szent László Napokon a Corvina Consort együttes tagjai. 2018. június 23-án, szombaton 17 órától igazi időutazást ígérnek a korabeli egyházi és udvari zene szárnyán, műsorukban Mátyás udvarának sokszínűsége, az uralkodó tettei és emberi alakja krónikások tollából elevenedik meg.

A 25 éves Corvina Consort repertoárjában öt évszázad egyházi és világi, vokális és instrumentális művei szerepelnek. Tagjai olyan művészek, akik más jelentős régizenét játszó együttesekkel is rendszeresen szerepelnek itthon és külföldön. Több rádió-, televízió- és lemezfelvétel közreműködői, nemzetközi sikereiken túl a hazai hangversenyéletben is jelentős hiánypótló szerepet töltenek be.

Az együttes tagjai: Andrejszki Judit, Pintér Ágnes – szoprán; Pászti Károly, Draskóczy Balázs – tenor; Kalmanovits Zoltán – bariton, viola da gamba; Demjén András – basszus, viola da gamba. Művészeti vezető: Kalmanovits Zoltán.

Vegyenek részt Önök is e kalandos történelmi és kulturális visszatekintésben!