Tizennyolc – A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Nagyváradon

Ahogy az előadás címe is mutatja, a nagy háború utolsó évében játszódik, és eleink egykori közös hazájának, a Magyar Királyságnak utolsó három napját mutatja be a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadása, a Tizennyolc, amelyet a 2018. június 18–24. között zajló, immár 6. Szent László Napokon mutatnak be június 19-én, kedden 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

 

Belépőjegyek elővételben 10 lejért kaphatók Nagyváradon a Kálvin János u. 1. szám alatt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodájában, illetve a helyek függvényében, előadás előtt a helyszínen.

 

A darab az összeomlást elősegítő csoportok, illetve olyan emberek között játszódik, akik megpróbálják összetartani a széteső monarchiát. A cselekmény szerelem és szenvedélyek, ármány, gyűlölet és halál, fondorlat és megbélyegzés szálain fut a tragikus végkifejletig.

 

A történelmi dráma szereplői: Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter, Incze Máté, Kákonyi Tibor, Kálló Béla, Krizsik Alfonz, Lénárt László és Pelsőczy László. Díszlet-és jelmeztervező. Húros Annamária. Dramaturg: Szigeti Réka. Írta és rendezte: Andrási Attila.

 

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínházat 2004-ben alapította meg a szabadkai születésű Andrási Attila művészeti vezető. A színház abból a célból alakult, hogy a jelenünket meghatározó múltunkat színházi eszközökkel mutassa be. A megalakulásuk óta az egész Kárpát-medencét bejárták a történelmünk sorsfordulóit, közös magyar múltunkat bemutató darabokkal. Mindenhol nagy sikerrel játszott előadásaik megmutatják, hogy amiről eddig csak az otthon falai között lehetett beszélni, arról most nyíltan, közösségi térben, szabadon lehet és kell is szólni.

 

Nagyváradon már két alkalommal (2007-ben és 2008-ban) is nagy sikerrel, telt ház előtt játszották a Világ és vége című darabjukat, amely Wass Albert Jönnek és Adjátok vissza a hegyeimet című kisregényeinek színpadi változata.

 

Minden érdeklődőt szeretettel vár a rendezvény szervezője, a Magyar Polgári Egyesület.