Mátyás király Váradon – a 6. Szent László Napok ünnepélyes megnyitója

Mátyás király Váradon címmel a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei lépnek színpadra a 2018. június 18–24. között immár 6. alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napok ünnepélyes megnyitóján, június 18-án, hétfőn, 19 órától a Szigligeti Színházban.

Magyarország kormánya a 2018-as évet Mátyás király emlékévnek nyilvánította születésének 575., királlyá koronázásának 560. évfordulója alkalmából. A Magyar Állami Népi Együttes és vendégei előadása népzene- és néptáncművészetünk sokszínűségének felmutatása mellett – Moldvától Felvidékig, Kalotaszegtől Kárpátaljáig –, tisztelgés a nagy uralkodó szelleme előtt is.

Ő a legendás álruhás király, aki talán Váradon is megfordult. A fellépők szándékaik szerint az előadás idején azonban egészen bizonyosan, ha nem is fizikai valójában, de táncban, énekben, historikus zenében, róla szóló történetben mindenképpen.

Lanton csendül fel egy emlékdal a „néhai jó Mátyás királyról”. Az erdélyi fejedelmek dicsőséges korát idézi a Fejedelem tánca, és megszólal a Táltos galamb című mese arról, hogy a nép emlékezete szerint hogyan is választották királlyá Hunyadi Mátyást, valamint felhangzik egy látomásos, költői szépségű moldvai ballada az „ifjú kérálról”.

Fellép: Kátai Zoltán énekmondó, a Cickom Énekegyüttes, Busai Bori és Makula Zoli, a Magyar Állami Népi Együttes (MANE), valamit a Bartina Néptáncegyüttes.

Az eseményre a belépés ingyenes, de mivel a színház befogadóképessége korlátozott, előzetes meghívóigényléshez kötött. A meghívókat a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület székhelyén, a Kálvin János utca 1. szám alatt lehet igényelni június 4-étől, hétfőtől, munkanapokon 10–16 óra között. Az előző években tapasztalt nagy érdeklődésre való tekintettel, egy személy legtöbb két meghívót kaphat.