Hagyományok kézről kézre – az elmaradhatatlan kézművesvásár

A Hagyományok kézről kézre kézművesvásár egyidős a 2018. június 18–24. között immár hatodik alkalommal megszervezett nagyváradi Szent László Napokkal. Az első rendezvényeken még csak egy sétányt foglaltak el a kézműves mesterek a Rhédey-kertben – ma pedig igazi vásári hangulatot teremtenek a nagyváradi várban.

 

Nehéz lenne, így nem is bocsátkozunk abba, hogy felsoroljuk, mi minden lesz kapható június 22–24. között a várban felállított standokon. Erről személyesen kell meggyőződni, annyit azonban elárulhatunk: mi még sosem távoztunk üres kézzel. Még akkor sem, amikor eredetileg nem is állt szándékunkban vásárolni…

 

A közös ezekben a gyönyörű portékákban az, hogy minden darab egyedi, készítőjének végtelen türelmét, mestersége iránti szeretetét, hagyományaink feltétel nélküli tiszteletét hordozza magán.

 

Betekintést nyerhetünk egy kissé a „kulisszák mögé” is, hiszen a résztvevők mindig szívesen mesélnek mesterségükről, a felhasznált motívumokról, technikákról.

 

Olyan hely ez, ahol igazából nem is árus és vásárló van, hanem hasonló érdeklődési körű, a szép és egyedi dolgokat kedvelő emberek. A kézművesvásár elnevezése is erre utal: továbbadni, átadni, kézbe adni azt, amit mindannyian értéknek tekintünk.